Sara Wagner Swahn

Krönika 4 - Bereden väg för Lucia...
Höstlovet är slut och vi som jobbar i skolans värld går nu in i sista rycket före jul. Mycket ska som vanligt pressas in i det redan fullmatade schemat. En del av oss får privilegiet, eller utmaningen, att ordna med skolans luciafirande. Skolornas traditioner ser lite olika ut men sångerna och kläderna är desamma. I år har jag fått äran att bistå Lucia och hennes följe. Och ja, vi har redan börjat öva. Efter vecka 44 börjar alltså nynnandet på diverse kända luciasånger i skolans korridorer, på skolgården och stundom även i klassrummen. En febril inventering av luciaglitter och stjärngossestrutar startar samtidigt som jakten på de förlagda kanalljusen till luciakronan pågår för fullt. Visst finns det kvar ljus från förra året? Kommer någon ihåg hur vi gjorde med utrymningsplanen? Och med ljudanläggningen? Vem skriver inbjudan till föräldrarna?!

 

Luciaprogrammet är nu förberett och verserna utdelade. I år hade jag även ambitionen att väva in lite svensk lyrik från våra mest kända svenska diktare. Tänkte passa på att höja nivån på kulturkunskaperna! Men ärligt talat, orkar man sitta och höra på svårbegripliga verser på gammalsvenska på golvet i en idrottshall en tidig morgon i december? Kan nog vara jobbigt för en 6-åring och kanske även för en förälder som gjort sig ledig från jobbet för att dela stunden med sina barn och njuta av föreställningen. Kanske räcker det med några korta strofer på rim?

 

Vi har några veckor av förberedelser kvar men när luciatåget väl kommer in och lyser upp salen glöms stressen bort. Barnröster som enas i sång. Det är lätt att få gåshud när harmonin stämmer. Allt extra man gjort är mödan värd när man hör barnen sjunga. Jag njuter och gläds med eleverna som stolta tågar ut ur salen. Nöjda över vad de genomfört, trots nervositeten.

 

Dagar som luciadagen förundras jag över vilken förmån jag har. I hur många andra yrken får man uppleva sådana känslor av äkta glädje och stolthet på sin arbetstid?

 

Men den klassiska lyriken sparas till ett annat tillfälle. Kanske till något annat luciatåg.